Image
Top
Navigation
21 Μαρτίου 2018

Ανταπόκριση: Οι Social Waste στο Gagarin το Σάββατο 17/3/2015

Το Gagarin 205 στη Λιοσίων αποτέλεσε για άλλη μία χρονιά το ορμητήριο της πειρατικής γαλέρας των Social Waste το περασμένο Σάββατο, όταν και μαζεύτηκαν με καλούς φίλους γεμίζοντας τη σκηνή με μουσικά όργανα. Τα εισιτήρια για τη συναυλία είχαν εξαντληθεί 5 μέρες πριν την πραγματοποίησή της και ήδη από τις 20:00 μία τεράστια ουρά ανθρώπων είχε στηθεί έξω από τον χώρο διψώντας για μουσικές και στίχους του συγκροτήματος.

22:15 οι Social Waste κάνουν την εμφάνιση τους με τον Λεωνίδα, τον Χρήστο, τον Γιώργο στα μικρόφωνα και τον Γιάννη -που εκτός από τo rap είχε μαζί και το λαούτο του- και τους Γιώργη Νίκα από τα Αντίποινα (γκάϊντα, πανδούρα), DJ Booker (scratches και μπάσο), Lucretia De Manchione (ντραμς), Γιάννη Μιχαηλίδη (ποντιακή λύρα), και λίγο αργότερα με τους Φυσιλάτες που πλημμύρισαν το stage με γκάιντες για ένα σύντομο guest. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή δουλειά των Βαρτάν Αμποβιάν και DJ Stigma που είχαν αναλάβει τον ήχο καταφέρνοντας επιτυχώς να βγάλουν ζεστασιά σε όλα αυτά τα όργανα και τις φωνές.

Η σκηνή απέπνεε μεσογειακό αέρα, με τις μελωδίες να χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερο ήχο των social waste, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να εντάξουν την μουσική παράδοση των μεσογειακών λαών στις παραγωγές τους και μια στιχουργική κοινωνικοπολιτικής αφύπνισης, που παράλληλα σε βάζει στη διαδικασία να εξερευνήσεις σημαντικές προσωπικότητες-σύμβολα των γραμμάτων, των τεχνών και των λαϊκών αγώνων, ενώ ξεκάθαρη είναι η αλληλεγγύη του συγκροτήματος προς την Ηριάννα και τον Περικλή, με συνθήματα συμπαράστασης και διακοπή της συναυλίας για ένα κείμενο-κάλεσμα στην δίκη των δύο νέων ανθρώπων, που διαβάστηκε από μέλος της συνέλευσης η οποία έχει συγκροτηθεί για την υπόθεση.

Συνέχεια της πολύ δυνατής βραδιάς με τον παλμό να μεταφέρεται με ευκολία σε όλους όσους είχαν κατακλύσει το Gagarin, παρασύροντάς τους με κάθε τραγούδι σε ένα διαφορετικό, μα πάντα μαγευτικό, ταξίδι με τις φωνές όλων να ενώνονται σε κάτι πραγματικά μεγάλο.

Στα της setlist, οι Social Waste ρίξανε μεγάλη βαρύτητα στα τρία τελευταία albums -που σχετίζονται και περισσότερο με τα ζωντανά παιγμένα παραδοσιακά όργανα- ενώ παίξανε και δύο ολοκαίνουρια κομμάτια (το ένα από τον επερχόμενο project «Χαρμολύπη 2″ του Δημήτρη Πετσούκη). Από παλιότερες δουλειές ακούστηκαν τα τραγούδια «Με τον καιρό να “ναι κόντρα» και «Του Άρη» που σίγουρα ξύπνησαν όμορφες μνήμες στους παλαιότερους.

Είμαι πλέον πεπεισμένος πως οι Social Waste με την πορεία τους και τη στάση τους τα τελευταία χρόνια έχουν πλησιάσει πολύ σε επίπεδα παλιών Active Member. Όπως και να “χει, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα hip hop σχήματα στην Ελλάδα, που όχι μόνο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το ηχητικό ύφος του και την αμεσότητα των στίχων του, αλλά και να παρασύρει μαζί του κόσμο ο οποίος έχει πάντα ανοιχτά αυτιά και ακόμα πιο ανοιχτό μυαλό. Το κατάμεστο Gagarin και όλες αυτές οι φωνές που γίνανε μία, είναι η καλύτερη απόδειξη. Και αν θέλετε να καταλάβετε τι εννοώ, όταν βρεθούν κάπου κοντά σας, απλά μην τους χάσετε.

ΥΓ: Αν ενδιαφέρεστε για τη συναυλία των Social Waste στο WE στη Θεσσαλονίκη στις 13 Απριλίου, μπορείτε να στείλει μήνυμα στην σελίδα του συγκροτήματος στο facebook Social Waste (Official) για να κλείσει θέση στο πούλμαν που θα ξεκινήσει αυθημερόν από την Αθήνα.

Extra tip: setlist
Kasbah
Για να νικήσουν
Το Hip-Hop της Μεσογείου
Έχω αμολύσει τους στίχους μου
Τι κρύβει το μολύβι
Μάτια μεγάλα
Γέροντας Χειμώνας
Τι άλλο να κάνω
Σα πρόκες
Ποτοσί
Των ανέμων και των θαλασσών (Καινούριο από το «Χαρμολύπη 2″ του Δ.Πετσούκη)
Του κόσμου τα λιμάνια
Τα σύνορα (Καινούριο ακυκλοφόρητο)
Όταν ραπάρω γουστάρω
Φράουλες στη Μανωλάδα
Θα “τανε δε θα “ταν 15
Θα τον αλλάξουμε εμείς
Τα σχολεία που πήγα
Ο λύκος για το τσίρκο δε δουλεύει
Με τον καιρό να “ναι κόντρα
Του Άρη
Του Χρόνη
Στο κρασί μου βλέπω θάλασσες
Στη γιορτή της ουτοπίας
Με μια πειρατική γαλέρα

MuteNoise

Spread The Troll

Now on air