Image
Top
Navigation
29 Μαρτίου 2017

Το Hip-Hop της Μεσογείου: ανταπόκριση από το Gagarin (25/3/2017)

Δυο μέρες έχουν περάσει από αυτή τη μοναδική βραδιά που ζήσαμε στο Gagarin το Σάββατο, όπου οι Social Waste και τα Αντίποινα παρουσίσαν ζωντανά στο αθηναϊκό κοινό το καινούριο τους εγχείρημα με τίτλο «Το Hip-Hop της Μεσογείου». Ένα project που όμοιό του δεν υπάρχει παρόλο που και τα δύο σχήματα είχαν δείξει σημάδια στις προηγούμενες δουλειές τους.

Η συναυλία ξεκίνησε με τους Cerebro, ένα ανερχόμενο group που πέρσι κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά «Μεγαλοστομίες» με ένα ανεβαστικό set με κομμάτια τα οποία διέθεταν ποικιλία από μουσικές πηγές. Και η ώρα για τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τα δύο συγκροτήματα ανέβηκαν στη σκηνή την οποία γεμίσανε και με το παραπάνω από μικρόφωνα και μουσικά όργανα. Λεωνίδας Οικονομάκης, Χρήστος Στάϊκος, Γιώργος Δούκας και Γιάννης Σκουλατάκης από τους Social Waste, Γιώργης Νίκας και Νίκος Παπουτσής από τα Αντίποινα και το ταξίδι ξεκινάει.

Μέσα στο δίσκο κυριαρχεί -τι άλλο;- το μεσογειακό στοιχείο και για να βγει αυτό το αποτέλεσμα δουλέψανε πολλά μουσικά όργανα, συνεπώς και δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τη συναυλία. Μαζί λοιπόν με Social Waste-Αντίποινα καθ” όλη τη διάρκεια του event ήταν και ο Βαρτάν Αμπόβιαν στο ντουντούκ, το ακορντεόν και το κλαρίνο και ο Νίκος Μιχαηλίδης στην ποντιακή λύρα, ο Γιάννης από τους S.W. στα περισσότερα κομμάτια έπαιζε λαούτο, ο Γιώργης από τα Αντίποινα εναλλασόταν μεταξύ γκάϊντας, λάφτας και ασκομαντούρας και ο DJ Magnum δεν σταμάτησε να σκρατσάρει όλο το βράδυ (o μόνος που έπαιξε σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συναυλία, αφού συνόδευσε και τους καλεσμένους της).

Το live κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα -αποτέλεσμα της πυρετώδους προετοιμασίας που είχε προηγηθεί όλη τη βδομάδα- και ο κόσμος (που γέμισε το μαγαζί σε κάθε γωνιά) σιγόνταρε στα ρεφραίν των καινούριων κομματιών και φυσικά σε κάθε στίχο από τα πιο παλιά τραγούδια. Τα δύο σχήματα εμφανίστηκαν σε τρελά κέφια και η απόδοση ήταν εξαιρετική, όπως εξαιρετικός ήταν και ο δεύτερος καλεσμένος της βραδιάς Βέβηλος, που έφερε την παρέα του (Παράφρων και Tσέκο) για μερικά κομμάτια δικά του και από Βαβυλώνα.

Oι Social Waste και τα Αντίποινα είχαν ακόμα πολλά να μας πουν και όχι μόνο από το Hip-Hop της Μεσογείου, αλλά και από τις προηγούμενες δουλειές των Social Waste (δεν παίχτηκαν κομμάτι από τα Αντίποινα λόγω τραυματισμού του Νίκου) και έτσι ακούσαμε μεγάλο μέρος από τη «Γιορτή της ουτοπίας» και την «Πειρατική γαλέρα»και η ενέργεια εξακολουθούσε να είναι μεγάλη, ειδικά με κομμάτια όπως τα «Του Άρη» και «Του Χρόνη» (αφιερωμένα στον Ά. Βελουχιώτη και τον Χ. Μίσσιου αντίστοιχα), ενώ όταν έφτασε στο τέλος ο Λεωνίδας ανακοίνωσε «Παιδιά εντάξει θα πούμε άλλα τρία χωρίς να φεύγουμε, να ξαναγυρνάμε και τέτοιες χαζομάρες, άλλα τρία και τέλος όμως», επομένως στα τελευταία όλοι γίναμε μια φωνή για να τραγουδήσουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα κομμάτια με old school κλείσιμο το τραγούδι «Με τον καιρό να “ναι κόντρα».

Εν κατακλείδι, μπορεί να μην έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε συχνά live αυτά τα δύο συγκροτήματα, όμως κάθε φορά που τους βλέπουμε είναι σίγουρο πως θα περάσουμε ωραία, θα ψυχαγωγηθούμε, θα σκεφτούμε και θα γεμίσουμε με αισιοδοξία γιατί έχουν πολλά να πούνε και πολλά να δώσουνε και θα νιώσουμε πως το Hip-Hop πάει πιο πέρα και δεν φοβάται να ανακατευτεί και να εμπλουτιστεί με στοιχεία από πολλές διαφορετικές παραδόσεις. Γιατί αυτό είναι το Hip-Hop.

Παντελής «MuteNoise» Προύσαλης

Spread The Troll

Now on air