Image
Top
Navigation

Έχω αναβάλει πολλές φορές αυτό το κείμενο. Όσες ακριβώς το ξεκίνησα (πλην αυτής της τελευταίας, μην λέμε και χαζά).

Όσο ωραίο είναι να γράφεις το κείμενο της έναρξης ενός εγχειρήματος, τόσο στραβό, μυστήριο, λυπηρό και άχαρο είναι να γράφεις το κείμενο της λήξης του. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα εγχείρημα ζωής όπως ήταν για εμένα αυτό του trollradio.gr.

Ο απολογισμός όμως είναι πάντα χρήσιμος όσο δύσκολος κι αν είναι. Υπάρχει το συναισθηματικό κομμάτι και το καθαρά επαγγελματικό. Θα είμαι σύντομος και στα 2 (δεν φημίζομαι βέβαια για τη συντομία μου, οπότε δεν παίρνω και όρκο).

Ιούνιος ήταν αν θυμάμαι καλά που βρεθήκαμε πρώτη φορά μια μεγάλη παρέα σε ένα υπόγειο στα Πατήσια και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τον σταθμό. Εκεί έπεσε και η ιδέα για το όνομα (μεταξύ μας εγώ δεν ήξερα τι σημαίνει troll αλλά μου άρεσε το λογοπαίγνιο με το Rock ‘N’ Troll).

Πέρασαν 4 χρόνια από εκείνο το βράδυ και μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τι είναι για εμένα ο trollradio.gr. Είναι όλα αυτά τα παιδιά που του έδωσαν ζωή. Όλες εκείνες οι ραδιοφωνικές (και όχι μόνο) στιγμές που ζήσαμε. To trollradio.gr υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο. Από αυτά που μαθαίνεις σημαντικά πράγματα για την πορεία της ζωής σου και της καριέρας σου. Αλλά πάντα θα θυμάσαι όσα έκανες με τους συμμαθητές/συμφοιτητές σου. Τις πενθήμερες εκδρομές και τις «αταξίες» που κάνατε.

TrollRadio under construction

TrollRadio under construction

 

Ο troll ήταν ο χώρος συνάντησης μιας παρέας η οποία μεταβαλλόταν ανάλογα με τους καιρούς και τις ανάγκες. Ήταν η Τίνα που έβαφε με μονωτικό για πισίνες 2 ώρες το μπάνιο για να μας πει όλο παράπονο ότι «Ρε εσείς το έχω περάσει 3 χέρια και δεν βάφει» και τελικά κατέληξε ο άνθρωπος που ανέλαβε τα «νέα» του σταθμού καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Ήταν ο Πάνος που μέτραγε τις αποστάσεις στις ρίγες για να μας πει αν ήταν ευθείες. Ο Κάρκας το πολυεργαλείο, η Μαρία που έτρεχε για τα πάντα μέχρι την τελευταία ημέρα, το δεξί μου χέρι που από το πουθενά προέκυψε και με έκανε τόσο υπερήφανο. Η Άρτεμις που ρώταγε τα πιο τρελά πράγματα και γέλαγε διαρκώς αλλά έλεγε και «Έλα Γιαννάκο όλα καλά θα πάνε».Ο Αντώνης με τον Randal που έκαναν δίαιτα… καμία φορά μέσα στην εβδομάδα. Ο κουμπάρος μου που μου έβαλε στην τσέπη 500 ευρώ για να αρχίσω το εγχείρημα γιατί το αγαπούσα πολύ και ήμουν άφραγκος. Ο Στεφάτος που όποτε ρώταγες «ποιος μπορεί να κάνει αυτή την αγγαρεία» ήξερες ότι απλά ψάχνεις τον 2ο γιατί ο Γιώργος ήταν σίγουρος. Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου ήταν ότι λίγες ημέρες πριν πάθει εκείνο το ρημάδι το δυστύχημα που τον πήρε μακριά μας του απάντησα πως είναι ο τελευταίος που θα φύγει από τον troll. Κάποιες φορές ξεχνάς να πεις όσα πρέπει σε αυτούς που πρέπει και όταν το κάνεις πρέπει να είσαι περήφανος.

Σπύρος Γραμμένος @ TrollFestival 2014

Σπύρος Γραμμένος @ TrollFestival 2014

 

Ο troll ήταν η Χριστίνα που όταν της έλεγα πώς ήθελα το site μου έλεγε «Κοίτα να δεις, επειδή δεν ξέρεις, θα μου πεις τι θέλεις και θα σου πω τι γίνεται» ή «αυτό είναι αηδία ρε παιδί μου, η αισθητική σου είναι χάλια» και ο Γιάννης που ότι τεχνικό υπήρχε το έλυνε και προσπαθούσε να μου εξηγήσει μέχρι να του πω «Γιαννάκο δεν με νοιάζει να το μάθω, απλά να το φτιάξουμε». Ο Αράπης που όποτε κολλάγαμε στα οικονομικά έλεγε «Έλα ρε μην σκάτε για τέτοια μικροποσά» και ο Αναστασίου που ήρθε από την Ηγουμενίτσα να μας βοηθήσει να βγάλουμε τέλειο ήχο. O Παλαβούρας με την Κλειώ που κάθε εβδομάδα μας έστελναν κι άλλα ονόματα απ’ τα οποία θα έπαιρναν συνεντεύξεις και μας έκαναν τόσο υπερήφανους. Η Άννα που μας συνάντησε σε ένα live και μας ρώτησε αν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι πριν φτιάξουμε τον σταθμό και μετά έγινε από τα βασικά μας στελέχη και η καλύτερη στο μοίρασμα flyer. Ο «παππούς» Δημπέτρος που έμαθε το ίντερνετ και όσα έπρεπε με ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Ο Μπάφας, η Έλενα, ο Τόλης, η Νικόλ, η Ηλιάνα, ο Νίκος που έλεγε νυχτερινές ιστορίες., Ο Μιούτ που στην αρχή δεν μίλαγε και μετά δεν σταμάταγε να μιλάει, η Σταλιά με τις μουσικάρες της, Ο Μπίσιας με τον Άλεξ που συνεχώς έβριζα για να μην βρίζουν και χαιρόμουν με τις μουσικές και το χιούμορ τους. Ο «άρχοντας του σκότους» Κοτρώτσιος, ο Αλέξανδρος με την φωνή του Γκαραβέλα, η πολυάσχολη «γιαγιά» Άλεξ και όλοι οι άλλοι (υποσχέθηκα να μην μακρηγορήσω).

troll

 

Τα χρόνια πέρασαν και ο troll έγινε και άλλα ονόματα. Πολλά. Ο Παύλος ο χίπστερ, ο Γιώργος που τον έπαιρνε ο ύπνος, η Πέννυ που ήταν αποκάλυψη, η Ελένη του έντεχνου, η Δήμητρα με τις ωραίες μουσικές και το ωραίο χαμόγελο, η (πάντα πρόθυμη) Ελεάννα, ο Διαμαντής με την Μητέρα Φάλαινα, ο Σούλτας που έδωσε άλλη πνοή στον σταθμό με την εμπειρία και τα έξυπνα σχόλια του, ο θηλυκός (αλλά ΠΟΛΥ θηλυκός) Πανούσης – Τζέιν Σαμπανίκου- και ο Μενούνος με τις ωραίες μουσικές και το αστείρευτο κέφι, η Καλυψώ που ο Σπυρέας φώναζε Λάρα και ερχόταν ΠΑΝΤΑ προετοιμασμένη τόσο ώστε να με ξεγελάει ότι έρχεται ΠΑΝΤΑ προετοιμασμένη για εκπομπή, ο Σπυρέας με τις folk/rock πινελιές του, ο Συνοδινός που ήρθε να μπει στη δική μας Βαβυλωνία,ο «γάτος» ο Μπαμπούνης, η Ρόζα με την όμορφη αφέλεια και την παιδικότητα της και ο Πάνος που υπήρξε μακράν ο παραγωγός με την μεγαλύτερη βελτίωση σε όλη αυτή την πορεία, η Άσπα που ήρθε και της άρεσε η παρέα και έμεινε, οι φίλοι μου όλοι. Φίλοι που χάθηκαν ή έμειναν όπως γίνεται πάντα με τις παρέες. Άλλους τους πήρε ο καιρός, άλλους η ξενιτιά, άλλους οι χαζές παρεξηγήσεις και άλλοι έμειναν μέχρι το τέλος άσχετα με το αν ήρθαν στην αρχή ή στη μέση.

Θυμάμαι τη χαρά μου όταν βραβευτήκαμε ως το καλύτερο web radio στην Ελλάδα. Στο πρώτο troll event είχα πει στον Δρογώση ότι ο στόχος μας ήταν να κάνουμε το καλύτερο web radio που είχε συναντήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα και ο Στάθης μου απάντησε ότι έβαζα ψηλά τον πήχη .

trollradio.gr = webradio 2013

 

Και ΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ. Δημιουργήθηκαν κι άλλα webradios μετά, κάποια μας ξεπέρασαν και κάποια θα μας ξεπεράσουν στην πορεία αλλά… ναι το κάναμε. Ήρθαν σε αυτόν τον σταθμό εξαιρετικοί παραγωγοί με μεγάλη εμπειρία που έκαναν καταπληκτικές εκπομπές, πήραμε τις περισσότερες συνεντεύξεις από οποιονδήποτε άλλον ιντερνετικό σταθμό. Κρατήσαμε ψηλά τον πήχη μέχρι το τέλος. Με καθαρά επαγγελματικές προδιαγραφές (όσο άντεχε η τσέπη μας που μάτωσε), με συνεργασίες όπως αυτή με το Μεταίχμιο. Με δικά μας σεμινάρια και με το trollfestival (αυτό το κρατάω για το τέλος γιατί θέλει ανάλυση). Δώσαμε χώρο σε καινούργιους καλλιτέχνες και προωθήσαμε εξαιρετικές μουσικές τη στιγμή που κανείς άλλος δεν τους έπαιζε. Πολλοί από αυτούς μπορούν να θεωρηθούν επίσης μέρος του trollradio. Κάποιοι μας αγάπησαν και μας βοήθησαν όσο τους αγαπήσαμε και τους βοηθήσαμε κι εμείς άλλωστε.  Δημιουργήσαμε τα δικά μας hit από το πουθενά (και αν αυτό δεν είναι ραδιοφωνική επιτυχία, τότε δεν ξέρω τι θεωρείται ως τέτοια). Με καθαρό το κεφάλι και αξιοπρέπεια. Χωρίς να πάρουμε λεφτά και να δημιουργήσουμε εξαρτήσεις με κανέναν.

Ξέρεις τι άλλο κάναμε και για το οποίο είμαι προσωπικά υπερήφανος ; Φτιάξαμε παραγωγούς. Δημιουργήσαμε προσωπικότητες που Αγαπάνε το ραδιόφωνο και τη μουσική. ΑΥΤΟ. Σε επαγγελματικό επίπεδο δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μόνο το γεγονός ότι δημιουργήσαμε τον σταθμό από το 0 και με ανθρώπους που είχαν κάνει το πολύ 6 μήνες ραδιόφωνο (το 95%) ή είχαν κάνει ραδιόφωνο σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ έγιναν καλύτεροι. ΟΛΟΙ. Αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα, με κανένα βραβείο και με καμία άλλη θέση. Ελπίζω ότι όλα αυτά τα παιδιά αισθάνονται το ίδιο για εμένα. Ότι με βλέπουν ως έναν φίλο που τους προσέφερε μια κάποια γνώση, τις αρχές για να χτίσουν την δική τους ραδιοφωνική περσόνα. Θέλω να πιστεύω ότι υπήρξα σωστός διευθυντής για όλους αυτούς τους επαγγελματίες ή νέους του χώρου. Η δική μου παρακαταθήκη στον σταθμό ήταν αυτή.

Renegades @ TrollFestival 2014

Renegades @ TrollFestival 2014

 

Αν κάναμε λάθη;

Ο πληθυντικός εδώ θα ήταν αστείος. Βλέπεις όλες τις τελικές αποφάσεις τις πήρα εγώ οπότε ναι, έκανα λάθη αρκετά, αλλά δεν τα κάναμε όλοι μαζί. Ποια ήταν αυτά είναι μια μεγάλη κουβέντα την οποία έχουμε κάνει στον trollradio και θα ξανακάνουμε με μπύρες κάποια στιγμή πάω στοίχημα.

Αν έχουμε παράπονα;

Γκρίνιες δεν χωράνε στα μεγάλα αντίο. Και για να στο λέω εγώ που είμαι γκρινιάρης, έτσι είναι. Κανένα παράπονο. Ο σκοπός ήταν να κάνουμε ένα αξιοπρεπέστατο ραδιόφωνο σε επαγγελματικό επίπεδο που θα στηρίξει κυρίως την Ελληνική (ελληνόφωνη και αγγλόφωνη) ανεξάρτητη σκηνή και το πετύχαμε. Τώρα που το trollradio τελειώνει ελπίζω αυτή η σκηνή να βρει άλλον εκφραστή με καλύτερες δυνατότητες στήριξης.

Έρχεται το 2ο Troll Festival!

 

Για το τέλος άφησα το trollfestival.

Ένα festival από το οποίο πέρασαν πάνω 30 ονόματα «μεγάλα», «μικρά» και «μεσαία» με την απόλυτη έννοια της αυτοδιαχείρησης. Με μοναδικό χορηγό το Red Bull που τα τελευταία 2 χρόνια μας στήριξε και μας έδωσε τη δυνατότητα όχι να βγάλουμε λεφτά αλλά να μεγαλώσουμε το φεστιβάλ. Να είναι καλά τα παιδιά εκεί . Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι το trollfestival. Ένα φεστιβάλ για κάθε χρόνο μας. Μια συνάντηση μαζί σας κάθε φορά και μια ευκαιρία να απολαύσουμε τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Ένας κόμπος στο στομάχι κάθε χρόνο από την αγωνία και 3 με 4 μήνες προετοιμασία για να πάνε όλα καλά. Και τελικά πηγαίνανε. Αυτό το festival θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε ζωντανό ακόμα και τώρα που ο σταθμός κλείνει. Να συναντιόμαστε κάθε χρόνο, να σας συστήνουμε καινούργιες μπάντες και να σας δίνουμε την ευκαιρία να απολαύσετε παλιές και αγαπημένες. Και τελικά στο τέλος κάθε βραδιάς να χορεύουμε όλοι μαζί.

Γιατί το trollradio ήταν και όλοι εσείς οι φίλοι του σταθμού. Είτε ξεκινήσατε από την αρχή, είτε ήρθατε μετά, είτε μείνατε ως το τέλος, είτε φύγατε νωρίς. Όποτε μας στέλνατε ένα μήνυμα ή μας λέγατε μια καλή κουβέντα μας κάνατε υπερήφανους να ξέρετε και πηγαίναμε πάλι από την αρχή, με περισσότερη όρεξη.

Γιάννης Κουλουκάκος

Δεν ξέρω αν ο trollradio έκανε τον κύκλο του ή αν εμείς κάναμε τον δικό μας. Μπορεί να τον ξαναδούμε κάποια στιγμή στο μέλλον ή να μείνει μια ανάμνηση κυρίως για εμάς που τον ζήσαμε. Ξέρω ότι υπήρξε μέρος της δικής μου ζωής και αυτό δεν αλλάζει. Οι άνθρωποι του ήταν μια ακόμα οικογένεια για εμένα και επαγγελματικά ένα στοίχημα που κέρδισα κι ας μην το εξαργύρωσα ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος ποτέ. Χαλάλι.

Για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμα το trollradio.gr διανύει τον τελευταίο μήνα ζωής του με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουλίου του τιμημένου 2015.

ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ
Keep trolling
Rock ‘N’ Troll

Κουλουκάκος Γιάννης (Kouloukakos Yannis τους τελευταίους 8 μήνες :P )

Υ.Γ. Χρωστάμε ένα trollfestival για το 2015 και δεν μας αρέσει να αφήνουμε εκκρεμότητες να ξέρετε

Υ.Γ.2 Δεν ήμουν όσο σύντομος υποσχέθηκα αλλά έκανα απολογισμό ενός μεγάλου μέρους της ζωής 30+ ανθρώπων για τα τελευταία χρόνια. Μην είσαι αχάριστος. Λίγα έγραψα. Ήθελα να αναφερθώ και σε άλλους

Spread The Troll

Now on air
    • Rock 'n' Troll Music